Anzelmo Matučio drevė-muziejus Pauosupėje

1971 m. Varėnos rajono girioje, Pauosupės kaime prie Pauosupės upelio vaikų poetas Anzelmas Matutis pasistatė medinį šešiakampį namelį, prie kurio parašyta:„Aš girių šlovė – Bičiulių drevė“.

Namelis buvo pavadintas Matučio drėve. Čia poetas praleido ilgas kūrybos valandas, namelin atvykdavo vos sniegui nutirpus ir gyvendavo iki pat vėlyvojo rudens. Apsuptas gražios gamtos ir laukinės gyvūnijos A. Matutis kūrė eilėraščius, poemas, pasakas apie visą jį supantį grožį. Jo eilėse ir poemose jis skatina visus mylėti Tėvynę, gamtą ir tausoti ją. Čia jis kvietė savo draugus, vaikščiojo miško takais, dabar jau užžėlusiais. Tai jis permetė rąstą per upelį.

Čia eksponuojamos juostos bei lovatiesės, poetui padovanotos Pauosupės ir aplinkinių kaimų audėjų, baldai, pagaminti iš kreivų medžių šakų, gumbų. Kiekvienas, aplankęs drevę, pakviečiamas atlikti poeto nustatytą šventą ritualą – apkabinti kieme stovinčią drevę ir pereiti per Uosupį rąstu.

Dabar prie šios drevės kas dveji metai vyksta „Poezijos pavasarėlio“ šventė. Jos metu renkami „Poezijos pavasarėlio“ laureatai, kurie apdovanojami už geriausius pastarųjų trejų metų eilėraščius vaikams apie gamtą, Tėvynę. Tradiciškai geriama poeto A. Matučio arbata.

Muziejaus kaina
Interneto svetainė
-
Kontaktinis tel.
-
Adresas, koordinatės
54.094454, 24.583311, Pauosupės kaimas, Kaniavos sen., Varėnos raj. sav.
Galerija